De Vliegeraar

De vliegeraar

1.Zakelijke gegevens

Onderdeel A:

Het boek heet de vliegeraar. Het boek heeft ook een engelse versie the kite runner.

Onderdeel B:

Khaled Hosseini

Onderdeel C:

De eerste druk was in 2003 uitgegeven door de Bezige Bij in Amsterdam. Het boek heeft 346 bladzijdes met daarna nog woordenlijsten en een dankwoord.

2.Samenvatting van het  boek

Amir en Hassan hebben een goede vriendschapsband.

De vader van Amir heet Baba en heeft een belangrijke baan en de vader van Hassan werkt als bediende voor hem, maar is ook een vriend. Amir maakt een beetje misbruik van Hassan omdat hij alles doet voor hem.

In spelletjes spelen is Hassan beter in de Amir,

maar toch laat Hassan Amir winnen omdat hij weet dat dat belangrijk is. Baba is streng en vindt regels erg belangrijk. Amir leest veel maar schrijft zelf ook verhalen, hij weet dat zijn vader dat niet leuk vindt. Amir vindt voetbal leuk maar niet op de fanatieke manier zoals zijn vader.

 

Rahim Kahn, de vriend van zijn vriends vader geeft Amir een boekje waar in hij zijn verhalen kan op schrijven

Amir leest en schrijft veel hij leest ook vaak voor aan Hassan omdat Hassan zelf niet kan lezen.

3 jongens uit zijn eigen cultuur vallen Amir vaak lastig.

Hassan die erg goed is in katapult schieten dreigt op een moment 1 van de jongens hun ogen er uit te schieten als ze Amir niet met rust zouden laten.

Baba heeft een goede band met Hassan en geeft hem dan ook voor zijn verjaardag een leuk cadeau. Hij mag naar een plastische chirurg zijn hazenlip weg laten halen.

Vliegeren kan Hassan ook goed. Hij helpt daarom Amir ook bij het vliegerspel. Bij het spel moet je de vlieger van de tegenstanders naar beneden halen en dan de vlieger te pakken zien te krijgen

In het vliegergevecht tussen Assef

( de jongen van de groep) en Amir, wint Amir. Hassan gaat snel de vlieger zoeken en dat lukt.

Assef komt Hassan tegen en krijgt de kans voor wraak. De andere jongen van de groep pakt Hasan en vast en Assef verkracht de jongen op een pijnlijke manier.

Van een afstandje ziet Amir het gebeuren. Hij voelt het als verraad.

Amir gaat in die maanden niet zoveel meer om met Hassan hij probeert hem zo min mogelijk te zien, hij durft hem niet te zien.

Amir is egoïstisch en wil proberen Hassan het huis uit te krijgen hij probeert Baba over te halen, maar dat lukt niet. Baba is heel boos en wil dat het gebeurt. Het maakt Amir heel jaloers dat Baba soms tegen hem zegt dat Amir wat meer op Hassan moet lijken.

Amir probeert ze toch het huis uit te krijgen en hij bedenkt iets. Hij verstopt het horloge dat hij van zijn vader heeft gekregen en wat geld verstopt hij onder de matras van Hassan.

Amir gaat dan klagen bij Baba waar zijn gestolen horloge is en dat wordt dat teruggevonden onder de matras. Baba vindt dat de ergste zonde die er bestaat,diefstal

Amir vindt dat Hassan weg moet. Hassan had bekend uit vriendschap maar Baba wil daar niet eens over nadenken, ze blijven. Hun besluiten uit eergevoel weg te gaan, maar ze hebben eigenlijk niets gedaan.

Amir gaat naar Amerika. Amir gaat studeren omdat zijn vader een baantje heeft aangenomen.

Ze handelen in hun vrije tijd in 2e hands goederen die ze kopen en dan met winst weer verkopen.

In hun vrije tijd handelen ze in tweedehands goederen die ze kopen en dan weer  met winst verkopen. Op die markt waar ze spullen verkopen is het vooral een ontmoetingsplek om nieuwe mensen te leren kennen.

Amir ontmoet op die markt een meisje Soraya. Met het meisje is wat gebeurd zodat ze ‘anders’ is volgens haar cultuur. Geen man wil haar meer als vrouw omdat ze in het verleden met een andere man was weggelopen. Haar vader had haar weer opgehaald.Ze had dus seks voor het huwelijk gehad en dat is in de Afghaanse cultuur niet goed. Amir wil graag trouwen met Soraya.

Het word een enorm feest met de tradities van de Afghanen. Terwijl Amir steeds meer gaat schrijven wil Soraya liever lerares worden.

Het eerste boek wordt uitgegeven door een Amerikaanse uitgever en hij verdient daar wat geld mee. Intussen is Baba aan de gevolgen van longkanker overleden.

Hij had de ziekte lang verborgen kunnen houden voor Amir, ook heeft hij het lang volgehouden. Uiteindelijk is hij dan gestorven aan de gevolgen van kanker.

Als Amir al een tijdje in Amerika woont wordt hij gebeld door Rahim Khan. Hij vertelt dat hij zijn schuld kan vereffenen en vraagt hem naar Pakistan te komen. Amir doet wat hij vraagt. Rahim khan vertelt Amir over alle vreselijke dingen die zijn gebeurd in Afghanistan sinds de Taliban de baas is daar. Hij had een tijdje in Baba’s huis gewoond. Hassan en Ali weer als bedienden aangenomen. Hassan is getrouwd en ze hebben samen een zoontje Sohrab gekregen.

Rhahim vertelt Amir een groot familiegeheim. Baba was de echte vader van Hassan omdat hij iets heeft gehad met Hassan´s moeder vlak voordat ze ging trouwen met Hassan´s vader. Ali was onvruchtbaar en kon dus geen kinderen krijgen. Amir en Hassan zijn dus halfbroers. Nu begreep Amir ook waarom zijn vader altijd voor Hassan opkwam.

Ook Khan is ernstig ziek en heeft niet lang meer te leven daarom moest hij Amir waarschuwen. Hij vertelt dat Hassan en zijn vrouw zijn doodgeschoten door de Talibanstrijders. Sohrab, hun kind zit als gevolg daarvan nu in een weeshuis opgesloten. Khan wil graag dat Amir Sohrab uit het weeshuis bevrijd. Khan zegt Amerikaanse vrienden te hebben die de jongen willen adopteren. Dit blijkt later niet waar te zijn. Eigenlijk wil hij graag dat Amir de jongen meeneemt naar huis en voor hem gaat zorgen. Als een soort aflossing van de schuld.

3.Over de Auteur

Zijn vader werkte bij het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn moeder was een lerares op een middelbare school voor meisjes in Kabul. In 1970 moest de familie van het ministerie naar Iran vertrekken ,waar zijn vader voor de Afghaanse ambassade ging werken. In 1973 ging zijn hele familie terug naar Kabul, en zijn jongste broer is in dit jaar geboren. In 1976 vond zijn vader een baan in Parijs, Frankrijk. In 1978 vond er een bloedige staatsgreep plaats in het thuisland, waarbij de communisten aan de macht kwamen. Hierop besloot vader Hosseini om niet meer terug te keren naar Afghanistan, maar om politiek asiel aan te vragen in de Verenigde Staten. Rond 1980 vestigde de familie zich in San Californië. Omdat ze met weinig middelen de oversteek gemaakt hadden, leefden ze een korte periode in de bijstand.

Khaled Hosseini behaalde zijn middelbare school diploma in 1984 en ging studeren aan de universiteit van Santa Clara, waar hij vier jaar later zijn biologie behaalde. In 1989 ging hij geneeskunde studeren aan de universiteit van San Diego, waar hij zijn titel als Doctor of Medicine verdiende. Hij voltooide zijn opleiding tot internist bij het Cedars-SinaiMedisch Centrum in Los Angeles in 1996

4.Over het boek

A. Op de voorkant staat de afbeelding van een jongetje uit Afghanistan dat zich half achter een vlieger verschuilt. Het jongentje en de vlieger heeft te maken met Hassan vroeger toen die de vlieger gingen halen voor Amir. Het wijst op een deel van het boek tijdens de vliegerwedstrijd,

B. Het boek is opgedragen aan Haris en Farah, en aan de kinderen van Afghanistan.

Ik kan alleen op het internet vinden dat Haris en Farah zijn kinderen zijn. Er staat niet bij waarom dat boek aan hun is opgedragen.

C. Kabul is wel een belangrijke plaatsnaam in het boek, die je niet zo makkelijk kan veranderen met een andere plaats, dat komt omdat de Taliban het land overneemt.

Maar toen Amir ging emigreren met zijn vader had hij ook naar Europa kunnen emigreren of een andere staat in Amerika.

D. Het verhaal wordt verteld door Amir, de ik-persoon in het boek. Amir kijkt als 38-jarige volwassene terug op zijn verleden. In 2001 gaat Amir naar Pakistan en aan het eind gaat hij weer terug naar Amerika.

E. Het verhaal heeft een gesloten einde het schuldgevoel van Amir heeft hij voor zich zelf een beetje kunnen weg halen. Hij heeft een klein beetje terug kunnen doen voor Hassan. Hij is nu weer ‘gelukkig’ hij kan verder met zijn leven.

5.Leeservaringen

Onderwerp

Het onderwerp sprak mij eerst niet zo heel erg aan omdat ik niet wist waar het precies om ging. Het onderwerp bleek achteraf over vriendschap te gaan , dat is een mooi onderwerp.

Ik ben over het verhaal heel erg aan het denken gezet, je gaat erg over het boek nadenken met het boek. Er gebeuren allemaal verschrikkelijke dingen in dat land die heel veel mensen niet weten.

Nee ik denk nog steeds hetzelfde over vriendschap, je moet opkomen voor elkaar en elkaar niet in de steek laten.

Het boek is verassend je weet niet wat er gebeurt en het is totaal niet voorspelbaar de schrijver vertelt zijn verhaal en je kunt niet weten wat er gaat gebeuren.

Gebeurtenissen

Er gebeuren zoveel spannende dingen zoals dat hij naar weer terug naar Kabul gaat om Sohrab op te halen. Je weet niet wat er kan gaan gebeuren daarom is het spannend.

Het verhaal valt niet stil, er gebeurt veel in het boek.

Het boek heeft best wel indruk op mij gemaakt. Ik wist wel dat hun cultuur heel erg anders is dan de onze, maar niet zo erg. Vooral de misbruik van kinderen en de macht die een paar mensen in zo’n land hebben en hierdoor hele groepen mensen kunnen vermoorden vond ik heel erg.

Het boek is echt wel geloofwaardig, het is het verleden van iemand wat de schrijver vertelt daarom zou je niet snel echt belangrijke gebeurtenissen anders kunnen noemen.

Personages

Ja, de hoofdpersoon, de schrijver dus, gaat voor mij echt leven. Het is zijn verleden en hij vertelt dat aan jou en neemt je mee terug in zijn verleden.

De andere personages leven niet zo erg als de hoofdpersoon. Want dat is niet hun verleden er wordt wel veel over verteld maar niet over de gedachtes van die personen.

Je hoeft zelfs niks in te vullen om het gedrag van de hoofdpersoon te bepalen. De hoofdpersoon vertelt genoeg over zichzelf je kunt zelf het gedrag wel zien hoe de hoofdpersoon zich heeft gedragen in zijn verleden.

De beslissing om zijn vriend wel of niet te helpen toen Hassan werd verkracht. Amir rende weg en hij hielp zijn vriend dat vond ik erg jammer.

Bouw

Het is verhaal is op het begin niet echt spannend omdat je dan de problemen niet echt weet. Ik vind dat het verhaal pas spannend wordt als ze in Irak zijn om Sohrab op te halen en dan moet Amir vechten tegen Assef. Het boek is dus niet de hele tijd spannend maar sommige momenten wel.

Ja het verhaal heeft terugblikken. Het boek begint met waar Amir nu leeft en daarna wordt er teruggeblikt naar zijn verleden als kind

Taalgebruik

 

Ik vond het wel een beetje een moeilijk boek want je moest echt goed in het boek zitten om het te kunnen begrijpen. Het taalgebruik heeft er ook mee te maken er stonden woorden in het Irakees voor. Maar dat kon je weer opzoeken in de woordenlijst achterin.

 

6.Verwerkingsopdracht

Verborgen leugen

Hassan weet dat Amir heeft gezien dat hij verkracht is door een groep jongens. Echter dit wordt nooit uitgesproken tussen de jongens. Amir zorgt er zelfs voor dat Hassan samen met zijn vader vertrekt. Hassan´s schuldgevoel gaat nooit weg.

Kinderen van Afghanistan (ook genoemd in voorwoord)

Dit boek staat symbool voor de cultuur en levenswijze in Afghanistan. De Kinderen hebben een belangrijke plaats in de Afghaanse cultuur. Ze groeien op in een land waar oorlog heerst en dus eigenlijk geen kind kunnen zijn.

Schuld zonder toekomst

Amir draagt als kind een groot schuldgevoel met zich mee ten opzichte van Hassan door een groot geheim dat hij met zich meedraagt. Hierdoor draagt hij de rest van zijn leven een zware last met zich mee wat voor een groot deel zijn leven beheerst.

Vlucht voor leugens en verraad

Amir heeft zijn belangrijkste vriend verraden en raakt steeds meer verstrikt in leugens. Om ervoor te zorgen dat zijn leugen niet uitkomen regelt hij dat Hassan wordt weggestuurd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb